• Basishoudingen

 • Om thuis te yinnen of tijdens je vakantie. Neem een paar minuten de tijd om naar binnen te keren. De houding in te nemen wat past bij hoe je lichaam vandaag voelt. Wat heel anders kan zijn dan de vorige keer. En luister goed naar de grenzen van je lichaam. Je adem volgend, verzachten op de uitademing. En jezelf de tijd gunnen om na te voelen wat de houding heeft aangeraakt en veranderd. Veel plezier!

  Caterpillar pose

  Een van de vier basishoudingen die essentieel zijn voor het rekken van je bindweefsel, is de voorover buiging in zit met de benen gestrekt. Hierbij houd je beide benen gestrekt of licht gebogen. Je buigt je lichaam naar voren en plaatst de handen op je knieën, schenen, enkels of voeten. Afhankelijk van hoever je vandaag kunt komen, plaats je de handen op je onderlichaam. Je zult merken dat je meestal geneigd bent zo ver mogelijk te willen. Belangrijk is altijd weer om goed te luisteren naar je lichaam en grens, zodat je niet te ver gaat. Wanneer je volledig je lichaam naar voren hebt gebracht, laat je langzaam je hoofd afdalen naar de vloer of tussen je benen of richting je benen. Ook dit is weer afhankelijk van hoe je vandaag in je lichaam aanwezig bent. Je sluit je ogen en keert dan naar binnen. Bij uitstraling in je been (wat kan voorkomen ivm hernia) kom je met een rechte onderrug naar voren en laat je vanuit een rechte onderrug de houding toe. Straalt het dan nog steeds uit, dan kom je uit de houding en voel je na.

  Butterfly pose

  Vanuit een zittende houding buig je je beide benen, je laat je knieën naar buiten vallen en voetzolen tegen elkaar aan rusten. Voor je ontstaat een ruit, met je enkels, knieën en heupen. Belangrijk is dat je de knieën niet te ver buigt. De afstand tussen je enkels en je heupen mag iets meer zijn, je hoeft je enkels niet dichtbij je heupen te houden. Voel hoe het anders is, afhankelijk van de afstand tussen je voeten en je heupen. Beweeg je bovenlichaam naar voren en plaats je armen/handen daar waar ze uitkomen. Als laatste laat je je hoofd afdalen richting je voeten of richting de vloer.

  Voel weer hoever je vandaag kunt komen en luister daarnaar. Het kan best zo zijn dat er vandaag een andere grens aanwezig is dan toen je gisteren de houding deed. Dit heeft niets te maken met hoe goed je bent of dat je minder goed bent vandaag. Het heeft alles te maken met hoe je vandaag aanwezig bent in je lichaam. Respecteer de grens, sluit je ogen en keer naar binnen. Bij uitstraling in je been (wat kan voorkomen ivm hernia) kom je met een rechte onderrug naar voren en laat je vanuit een rechte onderrug de houding toe. Straalt het dan nog steeds uit, dan kom je uit de houding en voel je na.

  Saddlepose

  Deze houding is een basishoudingen binnen de yin. Hij brengt specifieker rek op het bindweefsel aan de voorkant gelegen van ons lichaam. En werkt oa op het SI-gewricht. Deze houding kan veel aandacht vragen vooral wanneer er weinig ruimte is in je enkels, knieën of rug. Bouw de houding dus rustig op. De positie van waaruit je begint, is zittend op je knieën. Je knieën gebogen en je billen op je hielen of de billen op je mat tussen je enkels. Breng je je knieën iets uit elkaar of iets meer naar elkaar toe, voel waar je nog ruime hebt. En gebruik kussens om op te zitten als zitten op je knieën pijn doet.
  Als het zitten het toelaat, breng je je armen naar achteren waarbij je op je handen steunt. Wanneer je ruimte genoeg hebt, kun je je langzaam af laten dalen naar een steun op je ellebogen. Ontstaat er meer ruimte, dan kun je doorgaan naar ruglig. Je enkels zijn volledig gestrekt. Liggend op je rug laat je de zwaartekracht op je inwerken zodat je rug steeds meer richting de vloer kan bewegen.

  Twisted Roots

  Deze houding een basishouding binnen de yin. Liggend op je rug, buig je je beide benen. Je rechterbeen beweeg je over je linkerbeen en je draait je op je linkerzijde. Trek je knieën zo hoog mogelijk op. Je strekt je rechterarm naar het plafond en laat je arm van daaruit afdalen naar rechts richting de vloer. Je hoofd draait mee in de richting van de gestrekte arm. Mocht je gestrekte arm doof worden of erg gaan tintelen, dan kun je altijd je arm even terugbrengen naar je lichaam. Voelt het weer neutraal aan, dan breng je de arm weer terug in de strekking. Bij het terugkomen kun je voelen dat je rug erg kwetsbaar is. Probeer de ruimte te ervaren en blijf in ruglig om na te voelen. Voer daarna uit aan de andere zijde.

  Deze houding laat spanning los in de wervelkolom, geeft ruimte in het borstgebied, masseert de ingewanden en geeft een strekking op de heupen. Verder is het een houding die het zenuwstelsel kalmeert. De benen en armen zijn in deze houding de stabilisatoren. De arm kan lang uit op zij, gebogen op de flank of hoog boven het hoofd geplaatst worden. Als er maar discomfort ontstaat.